MSSP 人間の判断 時事探究

Guest blog courtesy of Stellar Cyber. Scaling Cybersecurity Services with Agentic AI—Without Losing the Human Touch For today’s MSSPs (Managed Security Service Providers), the game has changed. Rapidly increasing alert volumes, evolving threat vectors, and an unforgiving labor market are forcing providers to rethink how they deliver security…

最近、MSSPの現場では、脅威や警告の数がここ何年かでグンと増えたっていう話をよく聞きますね。働く人手もなかなか集まらないし、そのぶんAIに期待を寄せる声もちらほら。けど、全部を自動化するとなると、「本当にそれで大丈夫?」ってちょっと心配になる瞬間もあるわけです。昔からいるベテランは「人間だから気付ける違和感」みたいなものがあると言うし、一方で新しい技術だと膨大なデータ処理が得意だったり…。そういえば、今後こうしたAI主導の仕組みが進んだ場合、人間の判断ってどれくらい残るんでしょう?逆に、ヒューマンタッチを完全に排除した時に見落とされるリスクにはどう向き合うべきなんでしょうか?皆さんならどう考えます?